Soya fasulyesi, Asya mutfağının temel yapı taşını oluşturur. Soya fasulyesinin ana vatanı, Anavatanı Doğu ve Orta Asya olan ve M.Ö 11. yüzyıl civarında Çin’in kuzeyinde bir kültür bitkisi olarak getirildiği düşünülüyor.
Soya Yağı Nasıl Yapılır ve Nerelerde Kullanılır?
Soya fasulyesi yağı, kırık fasulyeleri çeşitli çözücülerle ısıl işleme tabi tutarak soya fasulyesinden elde edilen yenilebilir bir çeşit bitkisel yağdır. Ham soya yağının, yenilebilir hale gelmesi için harmanlanması ve rafine edilmesi gerekir. Soya fasulyesi yağı, bitkisel kökenli bir yağ olduğu için kolesterol içermez. Soya yağı, anksiyete ve saç dökülmesine oldukça faydalıdır. Aynı zamanda cildi besler ve güzelleştirir. Soya yağı, yemeklerde ve salatalarda sıkça kullanılır. Aynı zamanda cildi UVB ışınlarından ve serbest radikallerden kaynaklanan iltihaplardan korur. Soya yağı şu alanlarda sıkça kullanılır;
Boya
Reçine
Çevre dostu böcek ilaçları
Plastik maddeler
Sabun
Makyaj malzemeleri
Yiyecek ve içecekler
Yağlayıcılar ve biyodizel,
Mayonez ve barbekü soslarının hazırlanmasında,
Yüksek miktarda yağ isteyen kızartmalarda,
Kraker, ekmek, gofret gibi gıdalarda kullanılır.