Mantı tarifi | Mantı nasıl yapılır, çeşitleri neler? | Cide Haber ve Eğlence PortalıCide Haber ve Eğlence Portalı

16 Ağustos 2022 - 06:50

Mantı tarifi | Mantı nasıl yapılır, çeşitleri neler?

reklam
Mantı tarifi | Mantı nasıl yapılır, çeşitleri neler?
Son Güncelleme :

27 Nisan 2022 - 15:18

reklam

Sofraları süslene mantı yemeği, pratik ve lezzetli oluşu ile vazgeçilmez tatlardan biridir. Türkiye’de her şehirde farklı şekilde yapılıyor. Peki, mantı hangi yöreye ait? İşte, mantı malzemeleri ve yapılışı…

MANTI NASIL YAPILIR?

Malzemeleri:

Hamuru için

3,5 su bardağı un1 su bardağı ılık su1 çay kaşığı tuz1 adet yumurta

İçi için

250 g az yağlı kıyma1 adet orta boy soğanYarım çay kaşığı karabiberYarım çay kaşığı pul biber1 çay kaşığı tuz

Pişirmek için

2 yemek kaşığı tereyağı2 yemek kaşığı salça

Sosu için

Sarımsaklı Yoğurt1 tatlı kaşığı nane1 tatlı kaşığı pul biberYarım tatlı kaşığı sumak

Yapılışı:

Karıştırma kabına un ve tuz eklenir. Unun ortasına bir çukur açılır.

Çukur içine ise 1 yumurta eklenerek karıştırılır.

Karıştırılırken ise 1 su bardağı ılık su yavaşça eklenir. 

Hamur ne çok sert ne çok yumuşak olacak bir kıvama gelene kadar yoğurulur.

Hazır olan hamurun üzeri streç film ile kapatılır ve dinlendirilir.

Bu sırada bir karıştırma kabına 250 gram az yağlı kıyma eklenir.

Soğan, yarım çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı tuz, yarım çay kaşığı pul biber eklenir ve karıştırılır.

Un serpilen tezgaha hamuru alınır, yoğurarak hamur toparlanır. Hamur 3 eşit parçaya ayırılır.

Parçalara ayrılan hamurlar bezelere bölünür. Bezeleri teker teker yufkadan kalın olacak şekilde oklava ile açılır.

Açılan hamur bir bıçak ile küçük kareler halinde kesilir. Kesilen karelerin ortasına hazırlanan kıyma karışımından ufak parçalar konur.

Hamurun 4 köşesi ortada birleştirilerek mantı şekli verilir. Altı unlanan bir tepsiye şekil verilen mantılar toplanır ve tepsi dondurucuya alınarak dondurulur.

Dondurulan mantılar poşetlere konarak daha sonra pişirmek üzere saklanabilir. Uygun bir tencerede su kaynatılır.

Dondurulan mantılar da suya eklenerek 15-20 dakika kadar pişirilir.

Uygun bir sos tavasına 2 yemek kaşığı tereyağı eklenir, ardından 2 yemek kaşığı salça da eklenerek  karıştırılır.

Hazırlanan salçalı sos pişen mantıların içine eklenir ve karıştırarak pişirmeye devam edilir. Pişen mantılar derin bir tabağa alınır, üzerine sarımsaklı veya normal yoğurt dökülür. 

MANTI ÇEŞİTLERİ

Kayseri mantısıSinop mantısıBoşnak mantısıÇerkes mantısıÇıtır mantıYaprak mantıYağ mantısıBodrum mantısıEtli siron mantıHengel mantısıTürkmen mantısı

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
reklam
reklam